porter

De Porter is het eerste wapenfeit van Stapzwan Brouwerij. Deze beleefde haar landelijke première op 22 januari 2015 in Café Arendsnest in Amsterdam en haar Utrechtse première op 25 januari 2015 in Café ‘t Pandje op de Nobelstraat in Utrecht.

De basis werd gelegd door het verzoek van de chiptunes band Men of Mega om een bier te brouwen voor de release van hun nieuwe album. Na een uitgebreide gezamenlijke proefversie werd besloten dat een Porter hier voor het beste was. Engelse sinaasappel chocolade vormde de inspiratie voor het brouwen van dit bier. Het bier werd in een kleine oplage uitgebracht om als cadeau bij de aankoop van een nieuw album te worden weggegeven. Dit beviel zo goed dat de brouwers besloten om van dit bier hun eerste commerciële bier te maken.

De smaak van de Porter kenmerkt zich door een mooi aroma van donker fruit, welke overvloeit in de smaak van gebrande mout, chocolade en drop. Met een alcoholpercentage van 6,9% is dit bier ideaal op regenachtige dagen en gelukkig regent het vaak in Nederland. De Porter is prijswinnend: het werd derde op het 5e Utrechtse Bierbrouwersfestival (jury-prijs) en tweede op het Streekbierfestival van november 2016 (publieksprijs).

specs

Naam: Porter
Type: American Porter
Vol% Alc: 6,9
Plato: 18 graden
Bitterheid: 70 IBU
Kleur: 67 EBC
Hoppen, o.a.: Magnum, Challenger, Fuggles, Williamette
Mouten, o.a.: Pale ale mout, Caramout, Roost 900, Roost 1400
Overig:
Smaakprofiel: Licht gerookt, fruitig.
Bewaaradvies: Koel en donker bewaren.
Schenkadvies: Geschikte schenktemperatuur 8 tot 11 graden. Door het bier iets warmer te drinken, komt de fruitige nasmaak mooi naar voren.
Bier-spijs advies: De porter leent zich uitstekend voor het bereiden van stoofvlees of meatpies. Schenk ook eens een porter bij een chocolade of pruimendesert.