gose

De Gose is het derde bier van Stapzwan Brouwerij. Deze zag het licht op 13 mei 2017 bij Café De Stad in Utrecht. Een heerlijk dorstlessend, zomers bier gebaseerd op een Duits recept maar met een Stapzwantwist.

Gose wordt oorspronkelijk gebrouwen in de Duitse steden Leipzig en Goslar. Het type bier is vernoemd naar een riviertje dat door het centrum van Goslar stroomt, de Gose. Oorspronkelijk is het een bier van spontane gisting welke op smaak werd gebracht met zout en koriander.

De Gose van Stapzwan is een echt zomerbier geworden. In de smaak is hij friszuur en een beetje ziltig. De koriander en citroenschillen maken hem extra fruitig. Doordat hij weinig hop bevat, is de Gose laag in bitterheid. Qua kleur is hij troebel en goudgeel. Schuim is minder sterk aanwezig, passend bij zure bieren.

specs

Naam: Gose
Type: Gose
Vol% Alc: 5,0
Plato: 13,2 graden
Bitterheid: 13 IBU
Kleur: 10 EBC
Hoppen, o.a.: Columbus, Saaz
Mouten, o.a.: Pilsmout, Tarwemout, Zuurmout
Overig: Koriander, Citroenschillen, Zeezout
Smaakprofiel: Friszuur, ziltig, citroen
Bewaaradvies: Koel en donker bewaren, Fusten ondersteboven ivm nagisting, vergelijkbaar met witbieren.
Schenkadvies: De Gose kan het beste in een keer uitgeschonken worden inclusief het gistdepot wat is ontstaan door de nagisting op fles. Op deze manier komt de typische Gose smaak goed naar voren!
Bier-spijs advies: De Gose kan als friszuur bier met een ziltig accent perfect geschonken worden bij schelp- en schaaldieren zoals oesters en mosselen. Ook een salade met gerookte vis of vlees gaat goed samen met de uitgesproken smaken van de Gose.